Univerzálny kúsok oblečenia, ktorý lahodí každej postave, preto je povinnou jazdou každého šatníka. Aký by ste si mali vybrať vy? Radi poradíme.

Trocha z histórie. História výroby kardigánu siaha do polovice 19. storočia, kedy ho nosil počas Krymskej vojny britský vojvoda James Thomas Brudenell, 7. gróf z Cardiganu. Do rovnakých svetrov obliekol aj svojich vojakov. Keďže sa im „kardigány“ osvedčili aj mimo bojov, tak ich po vojne rozšírili do celej Európy. Vďaka svojej univerzálnosti a funkčnosti sa stal v 20.storočí veľmi populárny po celom svete. V jeho dlhej verzii si ho obľúbili všetky svetové celebrity, modelky, speváčky ako napr. Madonna, herečky napr. Sharon Stone. Nosí ho prakticky celý Hollywood, vrátane hercov a režisérov. Kardigán je veľmi nadčasový kúsok dámskeho ale aj pánskeho oblečenia „nevyšiel a asi ani nikdy nevyjde z módy!

                                                                                                        

 

Kardigán je typ pleteného svetra. Vyrába sa v dámskej aj pánskej verzii. Je to sveter bez límca, s hlbším výstrihom a zapínaním na gombíky alebo aj bez zapínania. V dnešnej dobe sú veľmi populárne dlhé kardigány bez gombíkov. Kardigán veľmi vhodne dopĺňa šatník modernej ženy.Vyrábajú sa z rôznych materiálov ako napr. vlna, bavlna alebo kašmír. Hlavná sezóna kardigánov je jar alebo jeseň, ale kľudne ho môžeme nosiť aj v lete, keď sú už chladnejšie večery. Kardigan môžeme kombinovať s džínsami, tričkom a čižmami, poprípade s riflovou košeľou. Úplne v poriadku je aj keď si na kardigán oblečieme krátku bundu. Vôbec neprekáža,že kardigán nám bude s pod bundy vytŕčať :). Velmi dôležitý je výber farby aby sme ho mohli pekne skombinovať s naším outfirom, čím farebnejší tým sa bude ťažšie kombinovať. Klasické farby sú čierna, hnedá, béžová. Okrem vysokých čižiem môžeme ku kardigánu nosiť aj lodičky alebo nízke čižmy. Hodí sa prakricky ku všetkému, či už k sukni alebo nohaviciam. V hrubšej verzii kardigán zahreje a komplexne doplní náš outfit. Jemne pletený kardigán zasa krásne zakryje aj prípadné nedostatky našej postavy.Je vhodný tak pre bacuľky ako aj štíhle ženy.